Beyaz ayarı renklerin, ışık kaynağının renginden etkilenmemesini sağlar. Çoğu ışık kaynağı için otomatik beyaz ayarı tavsiye edilir. Otomatik beyaz ayarı ile arzu edilen sonuçlar elde edilemezse manuel ayar yapmak gerekir. White Balance olarak bilinen beyaz dengesi dijital fotoğrafçılık için çok önemli kavramlardan biridir. White Balance ayarlarında yanlış seçimler yapmak fotoğraftaki renkleri bozabilir, istenmeyen renklerin oluşmasını sağlayabilir ve cilt tonlarında bozulmalarına neden olabilir. Bu yazıda White Balance adı ile bilinen beyaz ayarı nedir, beyaz ayarı doğru şekilde nasıl elde edilir konularına değineceğiz.

    Beyaz ayarı nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap, daha doğal görünüm için renklerin ayarlanmasıdır. Beyaz ayarı için ilk aşamada söylememiz gereken çoğu DSLR kullanıcısının White balance ayarını değiştirme ihtiyacı hissetmediği ya da bu değişimi çekim sonrası fotoğraf düzenleme aşamasına bıraktığıdır. Beyaz ayarı ayarını kullanarak fotoğrafta mümkün olduğu kadar doğru renkleri elde etmek mümkündür. Fotoğraf makinelerinin beyaz ayarı özelliği, fotoğraf çekerken bulunulan mekanın sağladığı ışığa göre renkleri mümkün oldukça doğru şekilde aktarmak için vardır.                                                                              



    Renk sıcaklığı ve Ölçümleri

    Fotoğrafların her zaman vizörde görüldüğü gibi görüntülenmesini isteriz, beyaz ayarı (White Balance) tam olarak bu görevi yapıyor. Fotoğraf çekildiği ortamdaki renk sapmaları istenildiği gibi düzenlemeyi sağlıyor. Fotoğraf makineleri White Balance (beyaz ayarı) sayesinde beyaz renk verisine göre renklerin düzeltmelerini sağlar.

    Hiç kimse fotoğrafta aşırı ve doğal olmayan kırmızı, turuncu, mavi, yeşil gibi renkleri görmek istemez. İnsanlar her zaman doğal ve göze hoş gelen renklerde olan fotoğraflara bakacaktır. Bunun için de White Balance (beyaz ayarı) ayarlanmalıdır. Bu ayar fotoğraf çekim anında ya da çekim sonrası fotoğraf işleme sırasında yapılabilir.

    Fotoğrafın temel kaynakları arasında en önemli etmenlerden birisi ışıktır. Gün içerisinde güneşin yönüne göre ışığın renginde değişmeler meydana gelir. Her ışığın kendine göre sıcaklığı yani rengi vardır. Bu durma ışığın sıcak ya da soğuk olması denir. Fotoğrafta ışığın mavi tonlarda olması fotoğrafa soğukluk katarken ışığın sıcak tonlarda olması fotoğrafa sıcaklık katar. Işığın sıcaklığı fotoğraf makinelerinde Kelvin ile ölçülür. Beyaz dengesi ayarı için seçilen değerler 2800-10000 arasında değişim gösteren Kevin olmaktadır. Kelvin değeri 2800 e yaklaştıkça fotoğrafta soğuk tonlar yani mavi renk tonları yoğunlukta olacak ya da 10000 değerine yaklaştıkça sıcak renk tonları hâkim olacak yani fotoğrafta kırmızı renkler daha çok hâkim olacaktır.

Fotoğraf makinesi beyaz ayarı çeşitlerinden yararlanarak çekeceğiniz konuya en uygun beyaz ayarını yapabilirsiniz. White Balance ( beyaz dengesi ) çeşitleri:

  • Otomatik (auto) : Makine konuya göre otomatik olarak doğru olan beyaz ayarı tamamen makine tarafından atanır. Bu ayar hangi beyaz dengesini seçeceğinizden emin değilseniz kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Floresan ( Daylight) : Işık kaynağının floresan lambalar olduğu ortamlarda yapılacak çekimlerde seçilen beyaz ayarıdır. Bu ayar 4000 – 5000 Kelvin’e ayarlanmış Whit balance değeridir. Floresan ayarı genellikle soğuk mavi tonların hakim olduğu beyaz ayarıdır.
  • Gün Işığı ( daylight ): Gün ışığının aktif olduğu açık hava ortamında yapılacak olan çekimlerde 5000-5500 Kelvin’e ayarlanmış sıcaklık değerine sahip beyaz ayarıdır.
  • Gölge ( Shage) : Sıcak tonlara sahip gölge beyaz ayarı, 7000 Kelvin’e ayarlanmış değere sahiptir. Genellikle ağaç, bina gölgesinde yapılan çekimler için kullanılır.
  • Flaş (flash) : flaş kullanılacağı durumlarda 5000-5500 Kelvin’e göre ayarlama yapmak gerekir. Bunu otomatik White Blance (WP) modu otomatik sağladığından dolayı çok fazla kullanılmayan bir ayardır.
  • Ampul ( Tungsten): Gün içerisinde çok fazla kullanılan akkor ampuller 3200 Kelvin’e ayarlanmış sıcaklık değerine sahiplerdir. Akkor ampulle aydınlatılan ortamalarda yapılan çekimler gennellikle sarı ve turuncuların yoğunlukta olduğunu görürsünüz. Ampul simgesindeki Tungsten modu bu renkleri dengelemek için kullanılan moddur. Işık kaynağı olarak ampulü seçecekseniz bu moddan yararlanmanızda fayda var.
  • Bulutlu ( Cloudy) : Cloudy ayarı gün ışığı ve gölge arası tonlara sahiptir. 6000 Kelvin’e ayarlanmış beyaz dengesi ayarıdır. Bu ayarı kapalı, bulutlu olan havalarda tercih etmelisiniz.

Çekimleriniz sırasında yukarıdaki ayarlardan yararlanarak doğru beyaz dengesine ulaşabilir ve etkileyici fotoğraflara imza atabilirsiniz.

    Fotoğrafınızdaki Renk Tonları İstediğiniz Gibi Değil Mi?

    Bahsetmiş olduğumuz beyaz dengesi ayarlarını seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bulunduğunuz iç ve dış mekanlardaki aydınlatma koşullarıdır. Işık kaynaklarında oluşan değişime göre siz de beyaz dengesi ayarında değişimler yapmalısınız. Yukarıda sizinle paylaştığımız beyaz dengesi ayarları açıklamalarından yararlanarak bulunduğunuz mekan ışığına göre en doğru beyaz dengesi (White Balance) ayarını seçerek doğru renklerin hakim olduğu çekimler gerçekleştirebilirsiniz.

    Çekimlerinizde mutlaka RAW formatını kullanın. JPEG fotoğraflara göre daha fazla yer kaplayan RAW fotoğraflar fotoğrafın ham dosyasında içerisinde barındırıyor. RAW çekilen fotoğrafların üzerinde görüntü kalitesini kaybetmeden çekim sonrasında renklerle sınırsız değişim yapabilirsiniz. Fotoğraf düzenleme konusunda Photopshop programları eğitimlerinden yararlanıp profesyonel düzeyde fotoğrafları düzenleyebilirsiniz. Alanında en iyisi olmak için harekete geçmenin tam sırası!