SÖZLEŞMENİN ÖNEMİ


              Değerli Fotoğrafçı Meslektaşlarım;


      Unutulmamalıdır ki yazılı sözleşmeler, her iki tarafın beklentileri ile başta olumsuz durumların nasıl çözüleceğini konusunda pek çok argüman sunan yasal bir belgedir. Aynı zamanda sözleşmeler, mahkemelerde veya herhangi bir uyuşmazlık yaşanması durumunda yasal bir delil olarak kullanılabilmektedir. Bu yönüyle bakıldığında bir işletme sahibinin veya bireyin yapabileceği en büyük hatalardan biri, iyi yazılmış bir sözleşmeye sahip olmamasıdır diyebiliriz.

            Sözleşmelerin yazılı kayıt niteliği taşıması sözleşme yapmanın önemi açısından birinci sırada gelmektedir. Gerçekten de ihtiyaç duyulduğu anda ve tartışmaya meydan vermeksizin taraf iradelerinin o günkü haliyle ortaya çıkarılması sözleşmenin önemi açısından dikkate değerdir. Örneğin bir malın ne zaman teslim edileceği, ödemelerin nasıl yapılacağı yahut bir işin yapılma şekli konusunda sözleşmeler resmi bir kayıt sunar. 

            Sözleşme yapmanın önemi konusunda değinilmesi gereken en elzem konuların başında yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan sorunlar gelmektedir. Gerçekten de tecrübelerimize göre sözleşme tarafları arasında en çok yaşanan sorunlardan biri birbirlerini yeteri kadar anlayamamalarıdır. Ancak sözleşme müzakereleri aşamasında taraflar daha dikkatli olduklarından birbirlerinin taleplerini süzmekte ve ellerindeki imkanlara göre tavır almaktadırlar. 

            Ayrıca yukarıda da izah edildiği üzere olası bir yanlış anlama yahut kötü niyetli yorum karşısında sözleşme referans olarak kullanılacaktır. Bu noktada sözleşmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Zira sözleşme içerisindeki doneler aracılığıyla taraf iradeleri yorumlanmaktadır. Sözleşme tarafları iradelerini bu yöntemle yeniden gözden geçirme imkanı bulmaktadırlar.